صنایع‌دستی و هنرهای سنتی پیونددهنده گذشته، اکنون و آینده

صنایع‌دستی از بومی‌ترین و ملی‌ترین تولیدات کشور است. این هنرصنعت پیونددهنده بین «گذشته» و هویت تاریخی و فرهنگی و هنری کشور، «اکنون» به‌عنوان نماد و نشانگر فرهنگ و هویت مردم هنردوست ایران و کالایی ارزشمند به‌عنوان سوغات کشوری با غنای فرهنگی بالا و عامل ارتباط گذشته و حال با «فردای» ایران عزیزمان است.

سمانه سلطانی‌پور، سرپرست معاونت صنایع‌دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان سمنان در یادداشتی نوشت: به‌درستی از صنایع‌دستی به‌عنوان اقتصاد هویت بنیان یاد می‌شود و به‌واقع اگر به این مهم توجه شود، می‌توان کشور را از اقتصاد تک‌محصولی متکی به نفت خارج کرد و زمینه اشتغال گسترده را در تمامی نقاط کشور فراهم آورد.

صنایع‌دستی که در ردیف صنایع‌فرهنگی محسوب می‌شود، پیوندی عمیق و ناگسستنی با هویت تاریخی هر منطقه و کشور دارد و توجه به این هنرصنعت، اقتصاد و رشد تولید به همراه توجه به هویت فرهنگی کشور را رقم می‌زند.

هنرهای دستی و سنتی به دلیل آنکه نسبت به سایر صنایع، نیاز به سرمایه اندک‌تر و تجهیزات کمتری دارند، در زمینه ارزآوری و درآمدزایی نقش مؤثری داشته و با توجه بیش‌ازپیش به موضوع مهم صادرات، می‌توان زمینه رشد اقتصادی کشور را فراهم کرد.

چنانچه به صنایع‌دستی به‌ویژه در مناطق روستایی توجه شود، نه تنها زمینه ترویج و احیای هنرهای بومی و اشتغال روستاییان فراهم می‌شود، بلکه زمینه‌ساز مهاجرت معکوس و بازگشت جوانان به زادگاه اصلی خودشان خواهد بود.

یکی از مزیت‌های اصلی صنایع‌دستی این است که بخش عمده مواد اولیه مورد نیاز صنایع‌دستی و هنرهای سنتی در داخل کشور و با بهره‌گیری از منابع داخلی تأمین می‌شود که درنهایت شاهد محصولات تولیدشده سازگار با محیط‌زیست و بر مبنای توسعه پایدار هستیم که بسترساز اشتغال جوانان است.

صنایع‌دستی همچنین پیونددهنده میراث‌فرهنگی و گردشگری و عاملی برای رشد و توسعه این دو حوزه است. موزه‌ها مملو از صنایع‌دستی ناب و منحصربه‌فردی است که از گذشته‌های دور برای امروز و آینده به یادگار گذاشته‌شده‌اند و ذوق و هنر گذشتگان در استفاده از هنر برای محصولات کاربردی بسیار درخور توجه است و می‌توان گفت صنایع‌دستی زینت‌بخش موزه‌ها هستند.

معماری، تزیینات و هنر عجین شده با بناهای تاریخی کشور، حاصل دسترنج هنرمندانی است که دریچه‌ای نادیده از جهان را به روی سایر مردم می‌گشایند و یادگاران ماندگاری برای همیشه به‌جای گذاشته‌اند.

صنایع‌دستی در حوزه گردشگری هم حرف‌های بسیاری برای گفتن دارد، یکی از بهترین سوغات هر فرد گردشگر، صنایع‌دستی کشور مقصد است که نماد زیبایی از هویت تاریخی، فرهنگی و هنری است، رونق گردشگری بدون توجه به رونق صنایع‌دستی امکان‌پذیر نیست و بر همین اساس است که حوزه‌های میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی به‌عنوان سه رکن اساسی و مهم در حفظ هویت تاریخی و برقراری پیوند بین زمان‌ها و مکان‌ها، انسان‌ها و ... دوشادوش یکدیگر زمینه اشتغال‌زایی، امیدبخشی و حفظ داشته‌های تاریخی و فرهنگی و هنری ایران کهن را رقم می‌زنند.

نقطه‌ به‌ نقطه و جا به‌ جای ایران عزیزمان مزین به هنر مردمانی است که با دمیدن روح هنر، هوای تازه‌ای را در سپهر فرهنگی و هنری ایران پرگهر برای آینده فرزندان این مرزوبوم رقم می‌زنند.

هنرمندان خوش‌قریحه کشورمان را ارج می‌نهیم و باور داریم که غیر از هنر، دوران هیچ منزلتی جاودانه نیست.

انتهای پیام/

کد خبر 1402043002455
دبیر مهدی نورعلی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha